marzec 2016r.
Marcowe spotkanie DKK przyjęło charakter wykładowo-dyskusyjny. W pierwszej części omówiono bieżące sprawy Klubu, uhonorowano certyfikatami Członków Piotra Lellek oraz Rafała Holanowskiego. W części zasadniczej Prezydent DKK Janusz Rybak powitał i przedstawił zaproszonego gościa. Tym razem Klub miał przyjemność gościć Panią dr n. med. Irenę Dawidiuk – znanego dietetyka, specjalistę w zakresie żywienia człowieka, specjalistę chorób wewnętrznych.
Pani Doktor jest absolwentką Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej we Wrocławiu. Ukończyła Specjalizację stopnia I i II w dziedzinie chorób wewnętrznych. W latach 1975-1991 r. była pracownikiem naukowo-dydaktycznym Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergicznych we Wrocławiu. Ukończyła Podyplomowe Studia z zakresu Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (2006-2007). Od lat prowadzi Dietetyczne Centrum Futura we Wrocławiu. Bierze czynny i bierny udział w wielu zjazdach i konferencjach związanych z żywieniem człowieka w różnych jednostkach chorobowych. Szczególnie interesuje się stosowaniem diet leczniczych w chorobach onkologicznych, ponadto w schorzeniach alergicznych, zaburzeniach odporności, schorzeniach przewodu pokarmowego, a zwłaszcza w celiakii dzieci i dorosłych, chorobach neurologicznych, w autyzmie, u dzieci z zespołem Aspergera, nadpobudliwych, ze schorzeniami układu moczowego.
Zajmuje się profilaktyką chorób cywilizacyjnych. Współpracuje z szeregiem instytucji prowadzących program wczesnego wspierania rozwoju dziecka. Jest współautorem kilku książek w tej dziedzinie. Od roku 2005 współpracuje czynnie z francuskim Stowarzyszeniem Vivre sans Douleur (Życie bez bólu) organizując szkolenia i konferencje w Polsce i we Francji.
Pani Doktor wygłosiła wykład i przeprowadziła prezentację pt.: „Współczesne zasady profilaktyki zdrowotnej u dorosłych, bardzo aktywnych zawodowo ludzi na kierowniczych stanowiskach.”
Profilaktyka zdrowotna w dzisiejszych czasach odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym życiu. Ciągły pośpiech, brak na aktywności fizycznej, nieodpowiednie żywienie, wszechobecność sztucznych polepszaczy w produktach spożywczych, nie sprzyjają naszej kondycji fizycznej i psychicznej. Dr Dawidiuk wyczerpująco zgłębiła temat profilaktyki, przedstawiła i przeanalizowała liczne przykłady alergii i nietolerancji pokarmowych oraz sposoby ich leczenia, z którymi spotkała się podczas wieloletniej kariery dietetyka. Odpowiadała na licznie zadawane pytania, dotyczące zarówno żywienia i diety, ale również suplementacji, aktywności fizycznej, badań profilaktycznych i innych aspektów, którymi audytorium Klubu było zainteresowane.